Art 4 Joy

Verrekijker – drie verschillende modellen

verrekijker

Met een verrekijker kun je moeiteloos objecten in de verte waarnemen. Als kind hebben we allemaal wel een speelgoedversie in ons bezit gehad. Naarmate we ouder worden, merken we dat zo’n verrekijker nog steeds verrekt handig kan zijn. Met een degelijke apparaat kun je al het moois uit de omgeving waarnemen. Ideaal voor de safari, die speciale bergwandelingen of om prachtige vogels mee te kunnen spotten. Hier ontdek je welke verschillende modellen verrekijkers er vandaag de dag te koop zijn.

Drie verschillende varianten

In de algemene zin is een verrekijker, of kijker, een instrument waarmee je voorwerpen die op een grote afstand staan goed kunt zien. Simpel gezegd haal je dus alles wat ver weg gebeurt dichterbij met zo’n kijker. Er zijn drie verschillende varianten van dit instrument verkrijgbaar: een monoculair, een dakkant en een porro. Elke kijker is weer anders. Hierdoor zit er altijd wel een geschikte verrekijker tussen. Voordat je dus een degelijke kijker aanschaft, moet je wel weten wat voor soort instrument aansluit bij jouw behoeftes en wensen.

Monoculaire verrekijker

Een monoculaire kijker is de meest simpele vorm van een verrekijker. Deze kijker bestaat namelijk maar uit één lens. Vandaar ook de naam ‘monoculaire’. Om deze kijker te gebruiken, moet je met één oog door de lens kijken. Deze vorm kijker kent uiteraard ook weer zijn eigen varianten. Zo valt bijvoorbeeld een telescoop ook onder de categorie ‘monoculaire’. Als je het fijn vindt om met één oog te kijken, dan is deze variant iets voor jou. Let wel op de prisma en de vergrotingsfactor. Dit zijn belangrijke gegevens voor iedere verrekijker.

Dakkant kijker

Ten tweede is er de dakkant verrekijker. Deze kijker heeft in tegenstelling tot de monoculair wel twee lenzen. Bij deze kijken gaat het licht direct door de kijker heen. Hierdoor zijn dit type kijkers altijd redelijk compact en kunnen eenvoudig meegenomen worden in een tas. Dit vergt echter wel wat meer detail werk waardoor een dakkant kijker vaak wat prijziger is dan een monoculair kijker. Uiteraard dragen factoren als de prisma, de vergrotingsfactor en de spotting scope ook bij aan de uiteindelijke kosten.

Porro verrekijker

Tot slot is er nog de variant van de porro verrekijker. Deze lijkt op het eerste aanblik veel op de dakkant kijker. Het verschil zit voornamelijk in de manier waarop het licht door de kijker gaat. Een porro kijker heeft een soort N-vorm. Hierdoor gaat het licht dus niet direct, maar door een knik door de kijker. Dit model verrekijker is daardoor weliswaar goedkoper te creëren, maar dat heeft als effect dat dit type kijker tevens een stuk groter is. Dit maakt het soms lastig om zo’n porro eenvoudig mee te nemen.

Mobiele versie afsluiten