Je hoeft tegenwoordig geen techneut te zijn om een beetje verstand van je computer te hebben. Iedereen heeft tegenwoordig een laptop of computer, studenten werken erop, op je werk werk je erop, in je vrije tijd zit je erop, en dan heb je ook nog je telefoon wat in principe een mini computer is. En wat is er belangrijk op deze computers? Dat je je gegevens beschermt. Op je laptop, computer en telefoon staat alle data, van je gebruik tot je documenten tot je foto’s tot je wachtwoorden van je bank. Hackers kunnen dit ‘hacken’ via je internetgebruik en zo bij al je gegevens. Daarom is het belangrijk te weten dat als je van je internet gebruik maakt (wat natuurlijk alleen maar oke is) je jezelf wel goed moet beschermen, bijvoorbeeld met een VPN. Ik zal nu even toelichten waar ik het over heb

Wat is een VPN?

Oké, als je het internet opgaat, geeft jouw internet provider (denk wifi, Vodafone, Telfort etc) je een IP-adres waarmee je op het internet kunt surfen. Met je IP-adres ben je (voor echte hackers of mensen bij de politie) traceerbaar, dit betekent te vinden. Stel je hebt een boef die een misdaad heeft gepleegd en die wilde online zoeken hoe hij iemand kon ontvoeren (ik zeg maar wat), dan kunnen ze bij google de zoeklink ‘hoe ontvoer ik iemand’ terug traceren via zijn IP-adres en naar zijn eigen computer en dus adres.
Zo onzichtbaar ben je dus niet! En dat is vaak ook helemaal niet erg. Vind je dit toch een nare gedachte? Dan kun je een VPN instellen.
VPN staat voor Virtual Private Network, en dat kun je instellen op je computer zodat je onzichtbaar bent. Dit doen veel mensen als ze (semi illegaal) films en series online gaan downloaden of streamen. Dit mag eigenlijk niet. Dan vraagt zo’n stream service vaak of ze hun VPN willen aanzetten. Hiermee kan niemand de gekeken films terug naar jou traceren, en dus ook niet bij de rest van je gegevens en data.

VPN review. 

Ben je nou nog niet helemaal zeker, niet getreurd want je kan altijd (online) even onderzoek doen naar online onderzoek. Bekijk online de prijzen van provider en de reviews van echte gebruikers die je aanraden welke VPN het beste bij jou past. Let erop, niet iedereen gebruikt de computer natuurlijk hetzelfde! Dus wees niet bang lekker te onderzoeken en bescherm je computer, je gegevens en jezelf.