Onderhoud aan je eigen huis; je ontkomt er niet aan. Eens in de aantal jaren is het weer eens nodig om de boel onder handen te nemen al je kozijnen en deuren te schilderen. Er zijn mensen die dit het liefst zelf willen doen, maar anderen geven een schilderklus het liefst uit handen aan een ervaren schilder. Eens in de zoveel tijd een goede verfbeurt kost geld, maar het levert je ook een besparing op. Hiermee voorkom je dure onderhoudskosten en waardedaling van je bezit.

Wanneer is een nieuwe schilderbeurt nodig?

Je kozijnen en deuren buiten hebben ongeveer eens in de 5 jaar een nieuw likje verf nodig. Kozijnen en deuren gericht op het zuiden en het westen zijn vaak eerder toe aan een verfbeurt vanwege regen, wind en zon.

Eens in de 7 jaar moet je alles binnen weer eens een schilderbeurt geven. Maar een trap zal eerder een nieuwe schilderbeurt nodig hebben omdat deze harder slijt.

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt zien dat er weer een nieuwe schilderbeurt nodig is. Als het schilderwerk scheuren en blaasjes vertonen. Of als de verf zichtbaar beschadigd of verkleurd is en als de verf los gaat laten en gaat afgeven. Daaraan zie je dat het nodig is om die kwast in handen te nemen.

Wanneer is de beste periode om te schilderen

Zo tegen de winter is het niet verstandig om de buitenboel een schilderbeurt te geven. De verflaag kan dagenlang nat blijven en het kan zelfs bevriezen. Wil je toch in de winter buiten schilderen? Kies dan voor speciale buitenverf.

Ook bij een te hoge temperatuur is het niet verstandig om de verfkwast te pakken. De verf droogt dan te snel op en daardoor ga je strepen krijgen. Een temperatuur van ongeveer 20 graden is ideaal omdat het dan niet te lang, maar ook niet te kort duurt voordat de verf is opgedroogd.

Stappenplan

  • Als je de kozijnen gaat schilderen is het belangrijk dat je eerst de oude loszittende verflaag van de kozijnen verwijdert. Dit kun je doen met een verfkrabber. Dit is noodzakelijk, anders hecht de verf niet goed.
  • Voordat je gaat verven moet het kozijn of deur vetvrij zijn. Dan hecht de verf beter. Hiervoor kun je een verfreinigingsmiddel gebruiken.
  • Heb je houtrot in je kozijnen, verwijder deze eerst dan. Als er plekken zijn waar het hout zacht is, dan zit daar meestal houtrot.
  • Plamuur gebruik je voor oneffenheden in je kozijn. Zorg er wel voor dat plamuur goed is opgedroogd en uitgehard. Je kunt hier gewoon over heen schilderen.
  • Eerst schuren, dan verven. Ook dan zal de verf beter hechten.
  • Je wilt natuurlijk niet dat er op je ruiten verf komt te zitten. Plak alles goed af met afplaktape. Gebruik wel de juiste tape op de juiste ondergrond.
  • Grondverf is een beschermlaag van het hout, zet eerst de kozijnen in de grondverf, schuur het licht op en zet het daarna nogmaals in de grondverf.
  • Dan is het zover, je kunt eindelijk schilderen. Na de eerste laag schuur je het lichtjes op, maak het kozijn weer stofvrij en schilder het een tweede keer! En daarmee kun je weer een aantal jaren vooruit!

Schilder je zelf de buitenboel, of laat je het liever doen?